Les WebQuest, una manera diferent de treballar

Les WebQuest (WQ) són eines que s'utilitzen per la investigació i la recerca guiada d'informació a través de la xarxa. Donen moltes opcions (des del treball en equip, fins al treball de l'autonomia). A més, a Educació Infantil són molt útils perquè permeten una primera presa de contacte amb la recerca a internet fent que es converteixi en usual per als infants. Per tant, es podria dir que és una eina d'aprenentatge, ja que ajuda a fer seleccions d'informació, encara que un poc limitades, ja que dins les QW tot està prèviament preparat i enfocat a un mateix centre d'interès. Encara que aquest fet no és cap inconvenient al nostre nivell educatiu, ja que és una ajuda més a l'hora de guiar el procés permetent acotar una mica la quantitat d'informació existent a la xarxa.

Cada creador pot dissenyar la seva WQ així com trobi addient adaptant-la a les seves necessitats, però la majoria d'elles tenen els mateixos continguts:
  • Introducció. Aqui podem trobar informació prèvia per presentar la nostra proposta de manera atractiva.
  • Tasca. Defineix quines són les feines que han de fer els alumnes.
  • Procès. Estableix les passes a seguir per realitzar les tasques aixi com els rols que ha d'assolir cada infant.
  • Recursos. Aquí es podrà trobar un llistat d'enllaços útils per al desenvolupament de les tasques.
  • Avaluació. Es trobaran definits els criteris que es seguiran per avaluar als infants. D'aquesta manera ells podran saber què s'espera d'ells en tot moment.
  • Conclusió. És una manera de presentar el resultat final.
  • Crèdits. Podrem trobar dates referents a l'autor de la WQ
  • Guía didàctica. Es detallen els objectius, continguts, informació sobre el material, temporalització, etc.
A continuació deixaré alguns enllaços, extrets del WEIB, a diverses WQ destinades a educació infantil, i on es podrà veure aquesta estructura, a més de poder apreciar la seva facilitat de navegació, que propicia l'autonomia dels infants:

Comentaris