La incògnita dels taurons


Tot comença quan escoltes els infants, les seves inquietuds, els seus dubtes, les seves curiositats... Així va començar aquesta experiència, un dia qualsevol a una aula de 4 anys i a partir d'una de les asemblees diàries en la qual un dels infants va començar a parlar de taurons. "Els taurons mengen persones" va dir un d'ells, però no tots estaven d'acord i es va generar un conflicte d'opinions. Davant aquesta situació, els vaig proposar que lo millor seria informar-nos molt bé i així sortiriem de dubtes.

Aquell dia vam començar a investigar. Primer varem encendre l'ordinador, i amb el projector vàrem veure un vídeo de taurons. Aquí ja vam començar a obtenir les primeres pistes, però encara no ens quedava molt clar, per això també vam cercar informació escrita sobre aquests animals, que ens pareixien tan ferotges. A la fi respoguérem a la nostra pregunta: "Els taurons tenen una dieta molt variada, que sobretot és carnívora, però això no vol dir que mengin persones, sinó peixos, tortugues, plàcton...".

Però la cosa no va quedar aquí, ja que cercant la nostra resposta, vam trobar altres informacions que ens van cridar l'atenció: "Hi ha moltes castes de taurons i totes tenen mides diferents!". Ens varem centrar en el tamany perquè ens xocava molt el fet de que alguns taurons féssin 12 metros, "Això és molt!", deien alguns. Vam agafar un metro i intentèrem messurar-ho, però ens adonàrem de que l'espai de l'aula no ens bastava i vam sortir al passadís, vam messurar 12 metros i davora vam aferrar una cinta de color verd perquè quedàs marcat al terra. Començàrem a observar i vérem que no ens bastava el cos d'un nin per arribar als 12 metros, així que ens vàrem tombar davora i contàrem quants de nins/es necessitàvem per omplir la línea. "Necessitàvem 11 i un poquet més". Tornàrem a repetir la mateixa acció amb les mides de 3 i 6 metros i férem comparacions. Després d'això, ens férem la següent pregunta: "Si per mesurar un tauró de 12 metros hem necessitat 11 nins/es, què mesuram nosaltres?" Així que vam mesurar-nos i ho deixàrem marcat a un paper per després poder comparar un altre pic. Ens adonàrem de que ningú mesurava el mateix i que havia nins/es més alts i altres més baixets.

Va ser una experiència molt divertida en la qual varem mesclar les TIC amb altres vivències més properes. Als infants els va encantar, i pot ser no hagin tornat uns experts en taurons, però el que és ben segur és que van aprendre a cercar i contrastar diferents fonts d'informació i analitzar els resultats obtinguts. I el millor de tot, és que ho féren amb il·lusió i motivació partint d'una inquietud comú a tot el grup.



Comentaris